Obserwatorzy

czwartek, 9 sierpnia 2012

DIY: domowe pralinki :D (przepis+zdęcia)

Moje foremki z poprzedniego postu nie mogły leżeć bezczynnie, więc szybko poszły w obroty :) Naczytałam się masy przepisów, ale w końcu stworzyłam swój własny :D . Myślę, że jest najprostszy i najbardziej mi odpowiada pod względem smakowym :)

Jeśli któreś z Was zakupiły już foremki, albo zastanawiają się co można w nich np. zrobić, to wstawiam przepis:

Składniki: (ilość na 2 foremki, czyli 30 czekoladek)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białaj czekolady
  • 45 ml mietany 30%
  • herbatniczki Beti z Biedronki (te za 80 gr) 
  • ewentualnie: wiórki kokosowe

- Mleczną czekoladę połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepiej w metalowym naczyniu. Trzeba uważać, żeby woda się do niej nie dostała, podobno już najmniejsza ilość może  stworzyć grudki. Nie wiem, u mnie nie wystąpiły :)

- Pędzelkiem wysmarować rozpuszczoną czekoladą brzegi foremek i wstawić do lodówki, żeby stężała. Jeśli robimy na 2 foremki, to stężenie 1 zajmuje akurat tyle czasu, co posmarowanie 2 :) Czynność powtórzyć, aby warstwa czekolady była dość gruba. 

- Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę razem ze śmietanką. Nie martwcie się, jeśli niebardzo chce się Wam rozpuścić i robią się grudki, w końcu wszystko łądnie się połączy. Jeśli lubicie, możacie dodać trochę wiórków kokosowych.

- Pokruszyć 4 herbatniczki i wsypać do foremek

- Zalać masą z białej czekolady

- Wstawić do lodówki, albo zamrażarki żeby było szybciej i czatować pod lodówką :D

Ogólnie można to już tak zostawić, czekoladki będą "otwarte". Jeśłi chcecie zamknięte, musicie rozpuścić trochę więcej mlecznej czekolady, nadzienia nie lać do końca, tylko zostawić ok 2 mm wolnego od brzegu i zalać to mleczną czekoladą.

Mi zabrakło czekolady, więc zostawiłam otwarte i zrobiłam tylko ciemne kropki na wierzchu ze zwykłej polewy do ciast.(łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki wody). Jest trochę gorzka i fajnie przełamuje słodki smak :)

EDIT (27.12.2012r.): czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce i w tych foremkach, albo wyciągać dopiero chwilę przed podaniem. Na święta też je zrobiłam i pierwszy raz zapakowałam na kilka dni w papierowe pudełko i zostawiłam w pokoju. Okazało się, że leżąc luzem i w temperaturze pokojowej tracą na apetyczności. Robi się na nich biały nalot i ogólnie miękną. Poczytałam trochę i okazuje się, że zwykła czekolada w tabliczkach rozpuszczona i schłodzona bardzo traci na jakości. Jeśli jednak stoją w lodówce i nie wyciągnięte, wszystko będzie w porządku i spokojnie przetrwają  dłuższy okres czasu  w pełnej apetycznej krasie :)

Mam nadzieję, że komuś się przyda :)


Oczywiśćie nie wytrzymały w nienaruszonym stanie do zdjęcia :D


Myślę, że jest to fajny pomysł na włąsnoręcznie robiony prezent :)


Już widzę miny znajomych kiedy ich poczęstuję i powiem, że sama zrobiłam :D







43 komentarze:

  1. wyglądają świetnie! na pewno pysznie wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja w końcu nie kupiłam tych foremek cholera :)
    ale super pomysl i wykonanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje kubki smakowe się pobudziły widząc te pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, o wiele ładniej wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają jak rasowe belgijskie pomadki, muszę też to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O boziu! Cudowności!
    Kupię i zrobię :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pychotka < 33

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Aż się prosi o zrobienie :DD

    OdpowiedzUsuń
  10. ale mi narobiłaś smaka! :) na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają przepysznie!!!też chce;)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny, prosty przepis i super efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale świetne! :O
    w życiu nie wpadłabym na to, że pralinki można zrobić samemu :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama bym z chęcią spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają uroczo, a z przepisu na pewno skorzystam !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam!

    u mnie konkurs z Malvare, zapraszam: http://madame-chocolate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. No przecież ja to MUSZĘ zrobić dla mojego R!

    OdpowiedzUsuń
  18. nie przepada za pralinkami, ale te domowej roboty wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniami ;) kiedy mogę wpaść ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro kiedy zrobię nowe, bo te już dawno się skończyły :P

      Usuń
  20. Mmmmniam!:)Aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  21. świetne, muszę się zaopatrzyć w takie foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. MMM.... smakowicie wygląda :) Super blog. obserwuję i liczę na to samo :P

    A tak wg mam pytanie jak zrobiłaś banery na swoim blogu po prawej stronie ? Poproszę o odp. na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają jak z pudełka !
    może kiedys spróbuje , ale nie mam foremek.... :(

    -zapraszam do siebie na nowy post;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz zbędne 4,99zł to możesz kupić takie w Biedronce :)

      Usuń
  24. super pomysł! wypróbuję na pewno!!

    zapraszam do siebie, niedawno zaczęłam ale może znajdziesz coś dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie pychotki! :)

    Obserwuję i zapraszam do mnie:*

    OdpowiedzUsuń
  26. hmmmm jak smakowicie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie zakupione foremki. A sylwester będzie SMAKOWITY!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę, więc udanych wyrobów i Sylwestra również udanego :D

      Usuń
  28. Też robiłam ale mi nie wyszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś kojarzę, że kiedyś pytałaś co zrobiłam źle z czekoladkami że nie wyszły (mam krótką pamięć krótkotrwałą :P). Otóż stwierdziłam, że dodanie mleka będzie równie świetnym pomysłem co dodanie śmietany :D Nie wzięłam pod uwagę faktu, że mleko rozrzedza, a śmietana zagęszcza :D

      Usuń

Bardzo się cieszę z każego komentarza i czytam je wszystkie :)

Na pytania odpowiadam na swoim blogu pod danym pytaniem, aby również inni mogli poznać odpowiedź.

Nie musicie zapraszać mnie do siebie, zaglądam do każdego komentującego i bez tego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...